Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1 Sinemajor İncelemesi

0 185

Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1 filmi sinemajor.com incelemesini sayfamızdan okuyabilirsiniz. Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1 filmi eleştirisi, fragmanlar, filmden kareler ve filmin detaylı incelemesi sayfamızda.
Alaycı Kuş – Bölüm 1, dört film olması planlanan Açlık Oyunları serisinin üçüncü yapımı. Film, bir ısıtma borusunun içinde saklanırken, sallanarak kendi kendine mırıldanan travmatik bir karakterle başlıyor. Bir başka travmatik karakter de, kendisinin ve tanıdığı herkesin ölmüş olmasını dilediğini söylüyor. Yani pek de keyifli bir ortam yok. Aslında bu şekilde bir başlangıç, başlangıçtan itibaren cinayetlerin ve sınıf savaşlarının ön planda yer aldığı Açlık Oyunları serisini takip edenler için bir sürpriz değil. Ancak yine de, son zamanların gişe rekorları kıran en kazançlı yapımlarından birinin, gri tonlu bir kasvet ve umutsuzluk ortamıyla başlaması gerçekten şaşırtıcı ve ürkütücü.

Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Part 1

Alaycı Kuş – Bölüm 1; ağır politik ve toplumsal imalarla dolu olan, savaşın tam üzerine kurulu ve bunun gerektirdiği ölüm, yıkım ve umutsuzluğu tam anlamıyla taşıyan seriyi dönüştürüyor. Film; serinin geçen yılki filmi Ateşi Yakalamak‘taki olaylardan sonrasını toplarken, travma sonrası stres bozukluğuna yakalanan Katniss (Jennifer Lawrence)’ı, yeraltının derinliklerindeki bir kalede yaşarken buluyor. Bu kale, totaliter rejim tarafından Panem’in başkenti yapılan ve uzun zaman önceki bir savaşta yıkıma uğradığı düşünülen 13. Bölge’yi de içeriyor. Serinin son filmi Ateşi Yakalamak’ın sonunda, Açlık Oyunları arenasının kasıtlı olmayan bir şekilde yok edilmesi üzerine Panem’in bölgelerinde bir isyan başlamıştı. Partneri Peeta (Josh Hutcherson), başkent tarafından esir edilirken; Katniss, yeni isyanın öne çıkan yüzü haline geliyor. Katniss, film boyunca suçluluk ve öfke duygularıyla ön plana çıkıyor. Fakat bu durumun, isyanın kamu yüzü olan Katniss’in rütbesi ve pozisyonuyla pek uygun düştüğü söylenemez. Bu kutsal görev, Ateşi Yakalamak filminde istyancıların başkent içindeki adamı olarak tanıtılan, Philip Seymour Hoffman’ın canlandırdığı Plutarch Heavensbee’nin ellerine geliyor. Heavensbee bu filmde ise, Başkan Coin (Julianne Moore) ile bir komplo kuran, 13. Bölge’nin ve isyanın askeri önderi pozisyonunda.

Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Part 1 İnceleme

Alaycı Kuş filmi, bir şekilde hayatta kalan daha önemsiz karakterlerin hepsini konuya dahil ederek Açlık Oyunları serisindeki görevini yapıyor. Örneğin; Elizabeth Blanks‘in canlandırdığı büyüleyici ve hoş Effie Trinket karakterine yer veriliyor. Ancak ne yazık ki bazı küçük ve gereksiz eklerin de hikayeyi biraz aşağıya çektiğini söylemek gerekiyor. Gerek oyuncu performasnları gerekse senaryodakiş rolleri açısından Jennifer Lawrence, Julianne Moore ve Philip Seymour Hoffman üçlüsü, filmin itici gücü konumundalar. Sert bir senaryoya sahip filme, bir tür yer çekimi ve önem duygusu aşılıyorlar. Bu his; filmin, faydacı bir estetikle oluşturulmuş gri tonlu, ancak sinemaseverlere serinin önceki filmlerindeki şatafatlı başkent ve aksiyon dolu arena sahnelerini özletebilecek görselliğine kadar yayılıyor.

Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Part 1 İnceleme

Sonuç olarak; Alaycı Kuş – Bölüm 1, başarılı bir şekilde ortaya konulan, yer yer savaş, propaganda ve suç kavramlarıyla ilgili cesurca keşifler yapan, izlenmesi kolay bir film olmuş. Film, sinemaseverleri aynı şekilde beklenti ve dehşetle dolduran, 2015’te vizyona girecek olan Bölüm 2’nin vaadiyle sona eriyor.

Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın