Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti Filmi Sinemajor Eleştirisi

0 239

Popüler bilim-kurgu serisi Maymunlar Cehennemi’nin, 3 yıl önce “Maymunlar Cehennemi: Başlangıç” ismiyle yeniden ortaya çıkarılmasından sonra yönetmen Matt Reeves, serinin önceki filmlerinin potansiyellerinden yararlanarak güzel bir adım attı ve “Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti” filmini sinema seyircisiyle buluşturdu.

Film jenerik bölümünün ardından, önceki filmin sonuna doğru yayılan virüsün Amerika’yı nasıl etkilediğini gösteriyor. Caesar (Andy Serkis) ve onun genişletilmiş maymun ailesinin, San Francisco’nun dışındaki ormanlarda huzurlu bir topluluk kurduklarını görüyoruz. Grup içindeki tek sürtüşmeyi ise, insanlardan nefret eden bir şempanze olan Koba (Toby Kebbell) çıkarıyor. Sürekli olarak Caesar’ın kararlarını sorgulayan Koba, insanlar onların evlerine geldikleri zaman içlerinden birini vurur. Caesar ise intikam almak yerine, huzur koruma yoluna gider. Birlikte çalışmak için güvenmedikleri insanların, grubun yanında olmaları yerine, yakın barajda çalışmalarına izin verir.

İnsan karakterleri Jason Clarke, Gary Oldman, Kodi Smit-McPhee, Keri Russell ve Kirk Acevedo tarafından canlandırılıyor. Fakat bazı oyunculukların oldukça sıradan olduğunu söylemek gerekiyor. Clarke ve Russell karakterlerinin, Caesar ve ailesine yardım ettiği bölümlerin heyecan verici olmasına rağmen, filmde insan karakterlerinin olduğu bölümler fazla ilgi çekici değil.

Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti Sinemajor.com Eleştirisi

Filmin en başından itibaren; maymunların filmin gerçek yıldızları, insanların ise sıradan düşmanlar oldukları apaçık bir şekilde görülüyor ve bu durumda taraf olmak gerçekten zor. Caesar’ın teğmeni Koba; insanların cephanesine sızıp, ellerinde bulunan çok sayıda silahı ortaya çıkararak bir savaş kışkırtıcısı haline geliyor.

Andy Serkis ve performans yakalama (motion caption) ekibi, insanlarla maymunlar arasındaki sahnelere müthiş bir derinlik ve duygu yoğunluğu katmayı başarıyorlar. Öyle ki, maymunların insanlar tarafından canlandırıldıklarını hemen unutuyorsunuz.

Filmde, 1968 yapımı orijinal “Maymunlar Cehennemi” filmindeki gibi, gelecekten haber veren bazı bölümler görüyoruz; ancak “Maymunlar Cehennemi: Başlangıç” filmindeki gibi sürekli olarak orijinal filme referans verilip izleyiciyi etkilemeye çalışılmıyor. Bu, filmin artılarından biri.

Filmdeki 3 boyutlu grafikler ise tek kelimeyle mükemmel. Bunların olduğu sahnelerde -örneğin maymunların beslenmek için geyik avladıklar sahne- inanılmaz derecede gerçekçi. Filmi serinin diğer yapımlarından ayıran önemli özelliklerden biri de, farklı çevrelerin yapım tasarımları. Çıtasını sürekli yükselten yönetmen Matt Reeves, bu sefer daha iyi bir konsept, senaryo ve oyuncu kadrosuyla çalışıyor.

Çok sayıda devasa savaş sahneleri içeren film, serinin önceki filminin tersine, bir üçüncü film gerçeğine rağmen hikayeyi arkası yarın şeklinde tamamlamadan bırakmıyor. Sinemaseverler, serinin üçüncü filmiyle birlikte güzel bir üçleme yaratılacağını umuyorlar.

Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti Sinemajor.com Eleştiri

Sonuç olarak; “Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti” filmi, yetenekli bir yönetmen tarafından güçlü bir senaryo ve oyuncu kadrosu kullanılarak yaratılan başarılı bir yapım.

Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın